Uitvaartverzorging Dick Koster

Crematie in Groningen of Drenthe

Direct telefonisch contact: 050-3095674
Of via het contactformulier

Na het overlijden kunt u in Nederland worden begraven of gecremeerd. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een crematie. Een crematie is namelijk vaak goedkoper dan begraven. Bovendien kunt u zelf kiezen wat u er met de as moet gebeuren (verstrooien, bewaren of misschien wel beide). Bij Dick Koster Uitvaartverzorging verzorgen wij crematies in de provincie en stad Groningen en de provincie Drenthe.

Hoe verloopt een crematie?

Natuurlijk is het verloop van een crematie afhankelijk van de wensen van de overledene en dierbaren. Over het algemeen verloopt een crematie in Groningen en Drenthe als volgt:

De plechtigheid

Na het overlijden bespreekt u als nabestaande met ons hoe de plechtigheid eruit zal komen te zien. Vervolgens zorgen wij ervoor dat de plechtigheid volgens uw wensen zal verlopen. U kunt kiezen of u de plechtigheid plaats wilt laten vinden in een kerk of in een aula, wie u voor de crematie uitnodigt en hoe lang de plechtigheid zal gaan duren. Ook bepaalt u op wat voor manier de plechtigheid ingevuld zal worden. Wij nemen contact op met het crematorium van uw keuze om een datum en tijdstip te bepalen.

Afscheid van nabestaanden

Bij binnenkomst kunt u belangstellenden het condoleanceregister laten tekenen. Na de ontvangst zullen wij u vanuit de familiekamer naar de zaal begeleiden waar de plechtigheid zal plaatsvinden. Hier kunt u rustig afscheid nemen van uw dierbare. Vervolgens kunt u eventueel de uitvaartkist begeleiden naar de ovenruimte. Nabestaanden mogen de overledene iets meegeven, zoals een knuffel of een tekening.

Het verbrandingsproces

Vervolgens wordt de identiteit van de overledene geregistreerd. De kist gaat de oven in, met een vuurvast steentje met hierop het crematienummer. De verbranding duurt gemiddeld anderhalf uur. Na de verbranding worden eventuele (edel)metalen uit de as gehaald. De opbrengst van deze metalen wordt gedoneerd aan het C.J. Vaillant Fonds. Dit goededoelenfonds van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) keert gelden uit aan goede doelen.

Na de crematie

Het is wettelijk bepaald dat de as minimaal één maand in het crematorium moet blijven. De nabestaande heeft tot zes maanden bedenktijd: u kunt dus rustig bedenken wat er met de as moet gebeuren. Zo kunt u ervoor kiezen om (een gedeelte van) de as uit te laten strooien, bij u te dragen in een ketting of in een urn te bewaren. Vindt u het lastig om te bepalen wat u met de as wilt gaan doen? Wij zullen u zo goed mogelijk adviseren, zodat u een keuze kunt maken die goed voelt.

De kosten van de crematie

De kosten van een crematie in Groningen en Drenthe zijn afhankelijk van allerlei factoren zoals de locatie, de kist en hoe u de as wilt bewaren. Wanneer u een offerte bij ons opvraagt dan berekenen wij de crematiekosten voor u. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden straks voor financiële verrassingen komen te staan.

Neem op passende wijze afscheid

Dick Koster Uitvaartverzorging helpt u graag om op een passende wijze afscheid te nemen van uw dierbare. Natuurlijk kunt u ook bij ons terecht als u tijdig uw eigen uitvaart wilt regelen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over een crematie in Groningen of Drenthe.


Deze website gebruikt cookies Informatie